A,B,C du är i mina tankar

Känner att jag har skrivit otroligt mycket om vitaminer och mineraler de senaste dagarna så det är dags att köra en liten summering vad alla dom små rackarna gör för kroppen…

Vitamin A har sin funktion i ögats näthinna och är alltså bra för ögat och synen

Vitamin B finns i många olika former (ca 30 stycken är idag upptäckta) och alla har sin egen funktion men hjälper bla kroppen att ta upp energi ur maten samt bryta ner fett, kolhydrater och protein. Dom ser också till att hår, hud och naglar håller sig i form.

Vitamin C hjälper till med att bilda kollagen i bindväven. Bindväven stärker blodkärl, hud, tänder och skelett. C-vitamin hjälper också kroppen att ta upp järn och ser till att fettlösliga vitaminer inte oxiderar.

D-vitamin är en liten kluring och man vet inte riktigt vad den gör. Men det man vet är att E-vitamin hjälper cellerna att skydda sig mot fria radikaler.

K-vitamin bygger upp skelettet och behövs för att reglera blodets koagulation.

Annonser

2 Comments

  1. Tycker det är så svårt det här med vitaminer .. Om man får i sig ”tillräckligt” i kosten eller behöver äta tillskott ?? Själv tar jag en c-vitamin (eftersom jag inte äter frukt längre) och nu på vintern en D-vitamin. =)

Kommentarer inaktiverade.