Banta med socker

Det är lite i ropet nu att undersöka hur mycket socker alla dessa oändliga bantningsmedel innehåller och det ser ut som jag hade förväntat mig. Jag har ätit dessa barer och druckit dessa shakes och dom smakar sött, nästan som godis. Och ja, det är ju i princip som godis!

Lånade denna tabell från mabra.com

Drycker

330 ml Naturdiet Smoothie Blueberry: 32 gram socker, vilket motsvarar10,5 sockerbitar.

330 ml Nutrilett Hunger Control Rich Chocolate Drink: 31 gram socker, vilket motsvarar 10 sockerbitar

330 ml Allévo High Protein Tropic Smoothie: 27 gram socker, vilket motsvarar 9 sockerbitar

Barer

Nutrilett Hunger Control Milk Chocolate & Creamy Caramel Bar: 20 gram socker, vilket motsvarar 6,5 sockerbitar

Naturdiet Plus Mealbar choklad & nougat: 19 gram socker, vilket motsvarar 6,5 sockerbitar

Allévo Toffee bar: 16 gram socker, vilket motsvarar 5,5 sockerbitar

Denna artikel publicerades också på hemsidan

Måltidsersättningar, både i flytande och fast form, är populära alternativ för den som vill kontrollera sin vikt. Nu varnar experter för att produkterna kan ha motsatt effekt.

SVT har låtit granska innehållet i några av de marknadsledande måltidsersättningarna, och funnit att de innehåller stora mängder socker. I vissa fall är sockerhalten motsvarande 7 sockerbitar per måltid.

– De innehåller stora mängder socker, som ger energi men ingen mättnad, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds Universitet, i inslaget.

Hon menar också att den här typen av populära måltidsersättningar, trots det motsatta syftet, kan vara en bidragande orsak till att fetmaepedemin ökar.

Hon får medhåll från Kerstin Brismar, professor i diabetesforskning vid Karolinska institutet, som också ställer sig tveksam till den höga sockerhalten.

Måltidsersättningarna mättar inte och skapar ett sötsug. Detta gör att man istället äter mer, och onyttigare, menar kritikerna.  Tillverkarna försvarar produkterna med argument som att de ger alla näringsämnen en måltid bör innehålla, men färre kalorier.

”Undra på att man blir fundersam. Det finns så många metoder och preparat att tillgå att vi kanske luras till kortsiktiga insatser istället för att verkligen hitta ett varaktigt sätt att förhålla oss till våra mat- och motionsvanor.” skriver vår viktcoach Marie Tegnér i sin blogg.

 

Och ja, socker skapar sug vilket leder till att dom flesta människor småäter, när man sedan småäter går man upp i vikt..Kanonbra dessa bantningsgrejer….

Annonser

2 Comments

  1. Funderar på hur du räknar ut antal sockerbitar i en produkt. Räknar du me att en sockerbit väger tre gram? Funderar kring fläder yoggi som serveras på min dotters dagis. Innehåller 12 g kolhydrater på100 g. Skulle då vara 4 sockerbitar? Eller jur räknar du.

    • Denna tabell har jag snott rakt av från mabra.com men en sockerbit väger 3 gram.

Kommentarer inaktiverade.